sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Integrala Operei Poetice a lui Mihai Eminescu „Icoană şi Privaz”

 Mihai Eminescu sărbătorit la Academia Română      









    Ca aproape în fiecare an, de ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, poetul şi editorul Daniel Corbu ne răsfaţă cu cărţi din creaţia lui Mihai Eminescu. Anul acesta, Daniel Corbu a venit în întâmpinarea iubitorilor de Eminescu cu integrala operei poetice pe care el a numit-o „Icoană şi Privaz”. Cartea numără o mie de pagini. Cartea este prefaţată cu un itinerar biografic şi selecţii de texte critice de Daniel Corbu. Cartea este editată la Editura „Princeps Multimedia” din Iaşi.
      Dragostea lui Daniel Corbu pentru Mihai Eminescu este mereu aceeaşi de la învăţarea primei poezii în şcoala generală. Cu timpul s-a şcolit şi a început să înţeleagă ce înseamnă poetul Mihai Eminescu pentru suflarea românească. Desprindem din scrisul său pe care-l găsim în Prefaţa cărţii următoarele: „Eminescu a modificat total sensibilitatea naţională, i-a oferit o metafizică ce-l personalizează. El a adăugat structurii folclorice româneşti (pe care o cunoştea ca nimeni altul, dovadă stau sutele de pagini culese din teren) rafinamentul unei înalte culturi.” Nu trebuie omis faptul că Daniel Corbu a văzut în Eminescu „un vizionar şi profet, având drept bază forţa Limbii române şi profunzimea gândirii arhaice (populare şi culte). Eminescu ne-a dat identitate şi ne-a fixat un destin. De aceea, nu credem că greşim atunci când îl considerăm pe Eminescu a doua mare personalitate a acestor locuri, după Zamolxe.”
      Daniel Corbu s-a aplecat cu mintea şi sufletul asupra operei eminesciene, obligându-şi starea să creeze la rândul său, prin poezia sa, un univers pe care posteritatea i-l va recunoaşte. Şi aşa după cum zicea el „Cele o mie de pagini ale prezentei ediţii – „Icoană şi Privaz” (opera poetică) cuprind atât poeziile antume cât şi postumele, oferind o imagine integrală a operei eminesciene la care se adaugă un itinerar biografic şi cele mai bune studii critice scrise de-a lungul timpului.”
      Integrala operei eminesciene face parte din colecţia „Ediţii critice”. Cartea este o realizare tipografică culeasă îngrijit, aşa cum dealtfel a făcut şi la cartea „Taina care mă apără” a regretatului poet Grigore Vieru. 
      Trebuie amintit aici şi faptul că el este unul dintre iniţiatorii Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” şi a Festivalului de Poezie „Cezar Ivănescu”. El, împreună cu soţia sa Filomena au făcut eforturi care pe alţii i-ar fi dezarmat. Ei nu au renunţat la ideea Festivalului de Poezie Internaţional „Grigore Vieru” care continuă de cinci ediţii. Cât despre Festivalul Literar „Cezar Ivănescu”, trebuie menţionat faptul că nu s-a găsit înţelegere acolo unde ar fi trebuit să o găsească. 
      Daniel Corbu este un editor care a publicat în colecţia „Ediţii critice” poeţi consacraţi în lirica românească, de asemenea tot la editura sa a publicat cărţi despre viaţa şi opera scriitorilor.
      Vorbind despre „Integrala Operei Poetice Mihai Eminescu” nu trebuie omis faptul că la referinţe critice despre Mihai Eminescu găsim 21 de nume care în cultura românească înseamnă vârfurile. Amintim aici pe Titu Maiorescu, George Călinescu, Mircea Eliade, Amita Bhose, Nicolae Steindhard, Constantin Noica, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Mihai Cimpoi, iar dintre marii poeţi români pe Marin Sorescu. Cartea cuprinde opera antumă, opera postumă, referinţe critice şi indice de titluri. 
      Redactor de carte, Daniel Corbu, Tehnoredactor, Daniela Alexandrescu. 
      Icoană şi Privaz (Integrala Operei Poetice) Mihai Eminescu a fost editată într-un timp record pentru ca ea să fie în ziua de 15 ianuarie a.c. aproape de sufletul celor care au participat în aula Academiei Române de Ziua lui Eminescu. 
      Este o carte care nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă. Recomandăm tuturor bibliotecilor din ţară să intre în posesia acestei cărţi, comoară spirituală.

Mihai Sultana VICOL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu